понеділок, 28 березня 2022 р.

 




 

   Крути — одна з трагічних та водночас легендарних сторінок в історії української визвольної боротьби 1917−1921 років.

   Бій під Крутами. Окрема сторінка української історії, виведена кривавим чорнилом. Героїчний подвиг юнаків, які не мали особливої військової підготовки, які грудьми встали на захист батьківщини.

   29 січня Україна вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами. Цього дня у 1918 році біля залізничної станції Крути на Чернігівщині 500 молодих українців стримували наступ 3−4 тисяч червоногвардійців, які рвалися до Києва. Загалом у бою під Крутами загинуло з української сторони, за різними оцінками, 70−100 людей. Втрати більшовиків — близько 300 осіб. 27 полонених юнаків (студентів та гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим загиблим було по 16 років.

   Олександрівська бібліотека для дітей провела історичний екскурс «Крути вчать дивитися в майбутнє» з учнями 4А класу (класний керівник Людмила Анатоліївна Погрібняк) Олександрівського ліцею №2. Діти прослухали розповідь бібліотекаря, ознайомились з виставкою - інсталяцією «Пам’ятай про Крути», переглянули відеопрезентацію «Крути. Пишемо історію» та відео - звернення  «Ми вистояли тоді, щоб ви боролися сьогодні».

Немає коментарів:

Дописати коментар