середу, 30 січня 2019 р.








  29 січня - 101-річниця бою під Крутами. Це одна із найтрагічніших сторінок в історії України. Молоді юнаки повстали проти більшовицьких загарбників під станцією Крути. У нерівному бою зійшлося дві сили: менша, але мужня і волелюбна, і більша — жорстока і кривава. Українські війська, які складалися зі студентів і учнів старших класів під керівництвом Аверкія Гончаренка, вступили в нерівний бій з більшовицькою Червоною Армією. В умовах відсутності української регулярної армії саме українській молоді довелося стати на захист Батьківщини. Трагічна доля спіткала більшість із них, але померли вони за Україну.
    Бій під Крутами – став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. 
    Вшануванню пам’яті загиблих під Крутами Олександрівською районною бібліотекою для дітей спільно з районним будинком культури проведено цикл заходів для різних категорій відвідувачів. Зокрема, за участю учнів 10-х класів Олександрівського НВК КЗ «Олександрівське НВО №2» у читальному залі районної бібліотеки пройшла героїко-патріотична подорож  “Спом’яни їх , не забудь!», під час якої розповідалося про ті жахливі часи, які відбулися у січні 1918 року на залізничній станції Крути, про подію, яка набула для українського народу символічного значення, про те, що Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну. Цього дня відвідувачі бібліотеки переглянули фільм про героїв Крут «Невідома Україна» кадр 91 «Лист, без конверта».
    З 23 по 29 січня перед читачами районної бібліотеки для дітей експонується ілюстративно-документальна викладка літератури «Пам’ятаємо героїв Крут».
   Проведення таких заходів дає можливість формувати в дітей почуття  патріотизму, виховувати власну національну гідність,  гордість за свою Батьківщину та повагу до історії українського народу. Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною. І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити свою Батьківщину.

Немає коментарів:

Дописати коментар