пʼятниця, 28 червня 2024 р.

 ПОЛИЧКА ЮВІЛЯРА

В кожній країні є свій національний літературний казковий герой: у Італії — Піноккіо, у Великобританії — ведмежа Вінні Пух. Такий герой є і в Україні — це український квітка-козак лицарської вдачі — Барвінок. Його вигадав класик української дитячої літератури — Богдан Йосипович Чалий, якому 24 червня виповнюється 100 років від дня народження (1924-2008 рр.) У співавторстві з Павлом Глазовим написав першу казку "Про відважного Барвінка і коника Дзвоника", яка мала шалений успіх. Невдовзі письменник написав продовження пригод. За другу казку "Як Барвінок і Ромашка у вирій літали" та за книжку "Ласкаво просимо" у 1972 році Б. Чалому було присуджено премію імені Миколи Островського. А третю казку "Барвінок і весна" у 1974 році внесено до Почесного списку IBBY. А далі ще і ще були Барвінкові пригоди. Останню, сьому книжку пригод "Барвінок та далекі сузір'я" видано 2002 року. На XIV конгресі Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури за казку "Барвінок і весна", авторові присуджено почесний диплом імені Ганса Крістіана Андерсена.
Веселі, поетичні віршовані казки Богдана Чалого давно полюбилися юним читачам. Та й не дивно. Адже у них ідеться про щиру дружбу та відданість, про взаємовиручку, про перемоги відважного Барвінка та його друзів над злими, темними силами.
Ось і сьогодні з нагоди ювілею письменника на чито-день « Літній книгопад», до нас завітали наші постійні читачі, щоб згадати видатного українського письменника. Згадати його твори, які і досі навчають і виховують маленьких українців любові, відваги, добра та оптимізму.
Твори Богдана Чалого – це безцінний скарб української літератури, який буде й надалі надихати та збагачувати нові покоління читачів.



Немає коментарів:

Дописати коментар