пʼятницю, 20 грудня 2019 р.










    Напередодні свята Андрія Первозванного у нас в бібліотеці пройшло веселе і колоритне свято – Андріївські вечорниці.
    Адже день Андрія був найвеселішим та найочікуванішим з-поміж найбільших зимових свят. За українським звичаєм, сільська молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави та гульбища. 
   Повернули до життя традиції предків дівчата та хлопці з допомогою працівників бібліотеки. Діти  пригадали стародавні звичаї, дізналися про історію свята Андрія, взяли участь у веселих забавах, конкурсах, іграх. А як же без ворожіння? Воно додало дійству неймовірної казково-містичної атмосфери. 
    Ті, хто прийшов цього дня на захід, мали можливість не лише подивитися, а й самим взяти участь у забавах. Головним на  святі став обряд з калитою. З яким благоговійним трепетом виносили дівчата цей обрядовий хліб – головний атрибут свята! А пан Калитинський -- стеріг калиту і не давав хлопцям її вкусити. Наостанок господиня вечорниць разом із дівчатами частували всіх узваром та святковим хлібом. 
    Андріївські вечорниці пройшли весело. Усі учасники отримали незабутні враження, відчули себе причетними до того дійства, яке давним-давно відбувалось в селах на нашій славній Україні.




Немає коментарів:

Дописати коментар